Det här receptet skrev jag av ur en turisttidning på baksidan av ett kontobesked från 1994 när hela familjen var på semester på Kullaberg i Skåne. En fika hos Flickorna Lundgren på Skäret var ett måste men det är något man gör bara en gång; jag höll på att ramla baklänges när vi skulle betala! Visst var det fint med kaffe serverat i kopparkittel, hemgjord jordgubbssaft till barnen och alldeles nybakat kaffebröd, men priset tog priset!!
Mördeg
100 g socker
200 g smör
300 g vetemjöl
1 ägg
Vaniljkräm
3 dl kaffegrädde
2 äggulor
3 tsk socker
1 msk potatismjöl
1 msk vaniljsocker (inte vanillin-)
Washington-rutor
- 300 g margarin eller smör
- 4 msk socker
- 6 dl vetemjöl
- 4 ägg
- 7 dl farinsocker
- 3 dl kokosflingor
- 3 dl hackade blandade nötter
- 2 tsk vaniljsocker
- 4 tsk vetemjöl
Marängtårta med smörkräm...
... eller Vårgårdatårta.
4 äggvitor vispas hårt. 2½ dl socker och 4 dl Vårgårdaris röres ner. Bred upp på bakplåtspapper till 2-3 cm från kanten. Grädda i 150° 45-60 min.
Blanda 4 äggulor, 1 dl socker och 1 dl grädde i en kastrull och sjud upp under omrörning tills den tjocknar. Ta kastrullen från plattan och rör ner 125 g smör och rör tills smöret smält.
Dela bottnen i två, bred krämen över båda bottnarna och lägg ihop dem. Garnera med vispad grädde och frukt eller bär.
Tips:
Blanda ner rivet skal från 1 citron i smörkrämen och för att få in lite syra i den annars illsöta tårtan.
4 äggvitor vispas hårt. 2½ dl socker och 4 dl Vårgårdaris röres ner. Bred upp på bakplåtspapper till 2-3 cm från kanten. Grädda i 150° 45-60 min.
Blanda 4 äggulor, 1 dl socker och 1 dl grädde i en kastrull och sjud upp under omrörning tills den tjocknar. Ta kastrullen från plattan och rör ner 125 g smör och rör tills smöret smält.
Dela bottnen i två, bred krämen över båda bottnarna och lägg ihop dem. Garnera med vispad grädde och frukt eller bär.
Tips:
Blanda ner rivet skal från 1 citron i smörkrämen och för att få in lite syra i den annars illsöta tårtan.
Brittas tårta
Kallas även för pinocchiotårta.
Vispa äggvitorna till hårt skum. Blanda socker och vaniljsocker och vispa ner lite i taget i äggvitorna tills smeten är tjock och seg. Bred ut över kaksmeten och strö mandeln över. Grädda mitt i ugnen i 180° i 20 min. Låt kallna.
Dela kakan på mitten och lägg vispad grädde och frukt eller bär emellan och ovanpå.
- 3 dl strösocker
- 300 g smör
- 6 äggulor
- 6 dl vetemjöl
- 6 tsk bakpulver
- 3 dl mjölk
- 200 g skållad och hackad mandel
- 6 äggvitor
- 5 dl strösocker
- 3 tsk vaniljsocker
Vispa äggvitorna till hårt skum. Blanda socker och vaniljsocker och vispa ner lite i taget i äggvitorna tills smeten är tjock och seg. Bred ut över kaksmeten och strö mandeln över. Grädda mitt i ugnen i 180° i 20 min. Låt kallna.
Dela kakan på mitten och lägg vispad grädde och frukt eller bär emellan och ovanpå.
Snabb-bullar
Lite som en blandning mellan muffin och bulle.
- 5 dl vetemjöl
- 2½ tsk bakpulver
- 1 dl socker
- 1 tsk kardemumma
- 100 g smör
- 1 ägg
- 2 dl kall mjölk
Tunnbröd
Gräddas i stekpanna.
- 5 dl mjöl
- 3/4 tsk salt
- ½ tsk bakpulver
- 2 msk smör eller margarin
- 1 3/4 dl vatten
Kladdkakor
Enkelt, snabbt vansinnigt gott och farligt för tänderna.
Rör ner flingor och vaniljsocker, klicka ut smeten i små bullformar eller på smörpapper. Ställ kallt ca ½ timme eller ät direkt om du inte orkar vänta.
För att få kakorna ännu segare kan du byta ut corn flakesen mot Vårgårdaris.
- 200 g smör
- 2 dl sirap
- 2 dl socker
- 5 msk kakao
- 8 dl corn flakes alt. Vårgårdaris
- 2 dl kokosflingor
- 2 tsk vaniljsocker
Rör ner flingor och vaniljsocker, klicka ut smeten i små bullformar eller på smörpapper. Ställ kallt ca ½ timme eller ät direkt om du inte orkar vänta.
För att få kakorna ännu segare kan du byta ut corn flakesen mot Vårgårdaris.
Silviakaka
Receptet fick jag när jag för 18 år sen praktiserade i köket på ett dagis (som det hette då).
- 6 ägg
- 6 dl socker
- 6 dl vetemjöl
- 6 tsk bakpulver
- 3 dl kallt vatten
- 200 g margarin
- 2 dl socker
- 2 äggulor
- 4 tsk vaniljsocker
- 1 dl kokosflingor
Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl och bakpulver noga och sikta ner i äggsmeten, rör om väl. Häll i vattnet och rör om väl igen. Bred ut på bakplåtspapperklädd långpanna. Grädda i 225° i ca 10-15 min tills ytan är gyllengul. Låt svalna.
Blanda margarin, socker och äggulor i en kastrull. Sjud under omrörning tills det tjocknar. Bred ut över den avsvalnade kakan och strö kokos över.
Tips:
Kakan är rätt så tråkig i färgen. Färga kokosen i en eller flera färger med hushållsfärg innan du strör över den så blir kakan rasande grann (som Birgitta Rasmusson brukar säga).
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)