Sidor

Flickorna Lundgrens vaniljhjärtan

Det här receptet skrev jag av ur en turisttidning på baksidan av ett kontobesked från 1994 när hela familjen var på semester på Kullaberg i Skåne. En fika hos Flickorna Lundgren på Skäret var ett måste men det är något man gör bara en gång; jag höll på att ramla baklänges när vi skulle betala! Visst var det fint med kaffe serverat i kopparkittel, hemgjord jordgubbssaft till barnen och alldeles nybakat kaffebröd, men priset tog priset!!

Mördeg
100 g socker
200 g smör
300 g vetemjöl
1 ägg

Vaniljkräm
3 dl kaffegrädde
2 äggulor
3 tsk socker
1 msk potatismjöl
1 msk vaniljsocker (inte vanillin-)

Washington-rutor

  • 300 g margarin eller smör
  • 4 msk socker
  • 6 dl vetemjöl
  • 4 ägg
  • 7 dl farinsocker
  • 3 dl kokosflingor
  • 3 dl hackade blandade nötter
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 4 tsk vetemjöl
Rör ihop margarin, socker och vetemjöl. Bred ut på bakplåtspapper i en långpanna. Grädda i 200° i 10 min. Vispa ägg och socker pösigt, blanda ner övriga ingredienser. Ta ut plåten och bred ut fyllningen. Grädda kakan i ytterligare 18-20 min. Låt kakan svalna lite innan du skär den i rutor.

Marängtårta med smörkräm...

... eller Vårgårdatårta.



4 äggvitor vispas hårt. 2½ dl socker och 4 dl Vårgårdaris röres ner. Bred upp på bakplåtspapper till 2-3 cm från kanten. Grädda i 150° 45-60 min.

Blanda 4 äggulor, 1 dl socker och 1 dl grädde i en kastrull och sjud upp under omrörning tills den tjocknar. Ta kastrullen från plattan och rör ner 125 g smör och rör tills smöret smält.

Dela bottnen i två, bred krämen över båda bottnarna och lägg ihop dem. Garnera med vispad grädde och frukt eller bär.

Tips:
Blanda ner rivet skal från 1 citron i smörkrämen och för att få in lite syra i den annars illsöta tårtan.


Brittas tårta

Kallas även för pinocchiotårta.
  • 3 dl strösocker
  • 300 g smör
  • 6 äggulor
  • 6 dl vetemjöl
  • 6 tsk bakpulver
  • 3 dl mjölk

  • 200 g skållad och hackad mandel
  • 6 äggvitor
  • 5 dl strösocker
  • 3 tsk vaniljsocker
Rör socker och smör pösigt. Tillsätt äggulorna en i taget, rör mellan varje. Blanda mjölet med bakpulver och rör ner i smeten omväxlande med mjölken. Bred ut smeten på smort bakplåtspapper.

Vispa äggvitorna till hårt skum. Blanda socker och vaniljsocker och vispa ner lite i taget i äggvitorna tills smeten är tjock och seg. Bred ut över kaksmeten och strö mandeln över. Grädda mitt i ugnen i 180° i 20 min. Låt kallna.

Dela kakan på mitten och lägg vispad grädde och frukt eller bär emellan och ovanpå.

Snabb-bullar

Lite som en blandning mellan muffin och bulle.
  • 5 dl vetemjöl
  • 2½ tsk bakpulver
  • 1 dl socker
  • 1 tsk kardemumma
  • 100 g smör
  • 1 ägg
  • 2 dl kall mjölk
Rör ihop mjöl, bakpulver, socker, kardemumma och smör. Vispa ihop ägg och mjölk och rör ner i smeten. Klicka i smeten i 20 muffinsformar, strö ev lite pärlsocker på. Grädda mitt i ugnen i 225° 10 min.

Tunnbröd

Gräddas i stekpanna.
  • 5 dl mjöl
  • 3/4 tsk salt
  • ½ tsk bakpulver
  • 2 msk smör eller margarin
  • 1 3/4 dl vatten
Blanda ihop allt till en smidig deg. Dela degen i 12 bitar och kavla ut med mycket mjöl. Grädda i torr stekpanna på medelvärme. Degen kan förvaras 4-5 dagar i kyl.

Kladdkakor

Enkelt, snabbt vansinnigt gott och farligt för tänderna.
  • 200 g smör
  • 2 dl sirap
  • 2 dl socker
  • 5 msk kakao
  • 8 dl corn flakes alt. Vårgårdaris
  • 2 dl kokosflingor
  • 2 tsk vaniljsocker
Blanda ihop smör, sirap, socker och kakao i en stor kastrull. Värm tills det börjar koka och låt det då koka i 4 min.

Rör ner flingor och vaniljsocker, klicka ut smeten i små bullformar eller på smörpapper. Ställ kallt ca ½ timme eller ät direkt om du inte orkar vänta.

För att få kakorna ännu segare kan du byta ut corn flakesen mot Vårgårdaris.

Silviakaka

Receptet fick jag när jag för 18 år sen praktiserade i köket på ett dagis (som det hette då).
  • 6 ägg
  • 6 dl socker
  • 6 dl vetemjöl
  • 6 tsk bakpulver
  • 3 dl kallt vatten

  • 200 g margarin
  • 2 dl socker
  • 2 äggulor
  • 4 tsk vaniljsocker
  • 1 dl kokosflingor
Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl och bakpulver noga och sikta ner i äggsmeten, rör om väl. Häll i vattnet och rör om väl igen. Bred ut på bakplåtspapperklädd långpanna. Grädda i 225° i ca 10-15 min tills ytan är gyllengul. Låt svalna.

Blanda margarin, socker och äggulor i en kastrull. Sjud under omrörning tills det tjocknar. Bred ut över den avsvalnade kakan och strö kokos över.

Tips:
Kakan är rätt så tråkig i färgen. Färga kokosen i en eller flera färger med hushållsfärg innan du strör över den så blir kakan rasande grann (som Birgitta Rasmusson brukar säga).