Sidor

Hålkakor

  • 7 dl vatten
  • 4 dl havregryn
  • 2 dl grynblandning
  • 50 g jäst
  • 5 dl ljummet vatten
  • 1 dl sirap
  • 1 msk salt
  • 2 tsk anis
  • 4 dl rågsikt
  • ca 17 dl vetemjöl
Häll grynen i en bunke av metall, koka upp vattnet och häll det över, rör om och låt det svalna till 35 grader. Tillsätt jästen utrört i det ljumma vattnet. Arbeta in övriga ingredienser till en smidig deg.

Ta upp degen på mjölat bakbord, dela den i 8 delar och forma varje del till en rund bulle, platta ut, ta ev ut ett hål i mitten (annars blir det ju inte hålkakor!) och lägg dem på smorda plåtar. Nagga dem med en gaffel, täck dem med bakduk och jäs i 30 min. Grädda i mitten av ugnen i 200 grader i ca 15 min tills de fått fin färg.