Sidor

Flickorna Lundgrens vaniljhjärtan

Det här receptet skrev jag av ur en turisttidning på baksidan av ett kontobesked från 1994 när hela familjen var på semester på Kullaberg i Skåne. En fika hos Flickorna Lundgren på Skäret var ett måste men det är något man gör bara en gång; jag höll på att ramla baklänges när vi skulle betala! Visst var det fint med kaffe serverat i kopparkittel, hemgjord jordgubbssaft till barnen och alldeles nybakat kaffebröd, men priset tog priset!!

Mördeg
100 g socker
200 g smör
300 g vetemjöl
1 ägg

Vaniljkräm
3 dl kaffegrädde
2 äggulor
3 tsk socker
1 msk potatismjöl
1 msk vaniljsocker (inte vanillin-)

Blanda ingredienserna till mördegen och låt vila kallt en stund.

Ingredienserna till vaniljkrämen blandas i en tjockbottnad kastrull och får sakta sjuda. Då krämen tjocknat tages den från värmen och får svalna.

Kavla ut mördegen och klä hjärtformar med hälften av degen. Andra hälften används som lock till hjärtformen sedan krämen fyllts i formarna.

Grädda i 15-20 min i svag ugnsvärme, strax under 200°. Pudra med florsocker och njut dem dagsfärska.