Sidor

Plåtbröd med havregryn, morot och apelsinmarmelad


  • 4 dl fiberhavregryn
  • 5 dl vatten
  • 2 morötter, finrivna
  • 2 msk apelsinmarmelad
  • 2 dl mjölk
  • 1 msk socker
  • 1 tsk salt
  • ca 10 dl vetemjöl
  • en påse torrjäst

Häll grynen i en bakbunke, koka upp vattnet och häll det över. Låt stå tills det svalnat till ca 37°. Mät upp mjölet och blanda ner torrjästen.

När grynen svalnat häller du ner mjölk, morötter, marmelad, socker och salt i bunken, rör runt så det blandas. Häll ner mjölet och kör degen ca 5 min tills den är smidig. Täck med plastfolie och handduk och låt jäsa 30 min.

Häll upp degen på mjölat bakbord och knåda den några minuter. Lägg den på smord plåt och kavla ut den så den täcker. Snitta degen med mjölad kniv så att du får så stora och så många rutor du vill ha. Täck med bakduk och låt jäsa 30 min.

Grädda långt ner i 200° i 30 min. Låt svalna innan du bryter isär rutorna.

Kommentar:
Det här receptet är helt egenkomponerat och det blev (förvånansvärt) bra och gott!