Sidor

Pomeransskorpor

  • 150 g margarin
  • 5 dl mjölk
  • 100 g jäst
  • ½ tsk salt
  • 2 dl sirap
  • 2 ägg
  • 1 msk malda pomeransskal
  • 14 dl rågsikt
  • 6 dl vetemjöl
Gör degen som vanligt. Jäs till dubbel storlek, ca 40-50 min. Arbeta degen på bakbordet, forma till jämntjocka längder (hur många längder beror på hur stora skorpor du vill ha). Jäs väl. Det går bra att placera flera längder på samma plåt, pensla olja på sidorna innan jäsning för att förhindra att de jäser ihop, efter gräddning kan de lätt dras isär. Grädda i 225 grader i 15-20 min. Låt kallna.

Dela längderna vågrätt på längden med en brödkniv och sedan i skivor för att få avlånga skorpor, 2-3 cm breda. Lägg på plåtar och färgsätt och torka dem i 125-150 grader tills de är genomtorra. Förvara i burk, gärna i skåpet ovanför kyl eller frys där det är lite varmare.