Sidor

Vänskapsbröd

Ett recept min mamma fått av sin arbetskamrat Lisbeth.

  • 1 dl vetekross
  • 1 dl rågkross
  • 1 dl havrekross
  • 1 dl vetekli
  • 1 dl linfrön
  • 2 dl äppelmos
  • 3 tsk mald kummin
  • 2 tsk salt
  • 4 dl ljummet vatten

Blanda allt detta i en bunke, täck med bakduk och låt det stå över natten.

  • 5 dl vatten
  • 100 g jäst
  • 18 dl vetemjöl

Koka upp vattnet, häll i bunken och rör om. Smula ner jästen men känn efter först så att degen inte är för varm, max 37°. Kör degen medan du häller i mjölet lite i taget. Arbeta till en fast deg, spara någon dl till utbakning. Ta upp degen på bakbordet och forma till 4 limpor. Lägg dem på smord plåt och låt dem jäsa ca 30 min. Grädda i 200° ca 30-40 min, tills innertempen är ca 95°.