Sidor

Windsor-kaka


  • Vetedeg:
    • 50 g smör el margarin
    • 1 msk socker
    • 1 ägg
    • 1 dl kaffegrädde
    • 25 g jäst
    • ca 4 dl vetemjöl
  • Toscasmet:
    • 50 g mandelspån
    • 2 msk smör
    • 3/4 dl socker
    • 1 msk vetemjöl
    • 1 msk mjölk
  • Fyllning:
    • 2 dl färdig vaniljkräm
    • 1 dl vispad grädde
    • ev 1 blad gelatin

Smula jästen i en bunke, häll på grädden och rör om tills jästen är löst. Smält smöret och häll det varmt i grädden. Tillsätt socker, ägg och vetemjöl, arbeta degen och jäs 30 min.

Blanda alla ingredienserna till toscasmeten i en kastrull och sjud tills fettet smält, får inte koka, bara sjuda upp. Ta upp degen, arbeta den slät och kavla ut till en rund tunn kaka som får jäsa på smord plåt ca 30 min. Bred toscasmeten över kakan och sätt in i 225° på nedersta falsen, beräkna ca 15 min. Låt kakan kallna helt på galler.

Vispa ihop vaniljkrämen, tillsätt vispad grädde och ev 1 upplöst gelatinblad för stadga åt krämen. Dela kakan i två bottnar, lägg ihop med vaniljkrämen emellan. Obs: Kan du kavla degkakan extra tunn blir den ännu godare!