Sidor

Riches gala

Den här desserten är visst Tore Wretmans paraddessert och heter Gâteau Riche Gala.
  • 1 ägg
  • 2 äggvitor
  • 200 g strösocker
  • 100 g mald mandel
  • 50 g smält smör
  • 25 g vetemjöl

  • 5 dl vatten
  • 2 dl kakao
  • 2 dl strösocker

  • 1 ½ liter vaniljglass

Blanda samtliga ingredienser till bottnarna till en jämn smet. Bred ut den till tre tunna rundlar ca 20 cm på smord och mjölad plåt. Grädda i 200 grader tills de har fin färg, ca 10 min. Lossa genast, lägg på galler och låt kallna.

Vispa ihop vatten, kakao, socker och en nypa salt i en stor kastrull. Koka upp under vispning, sänk temperaturen och låt såsen sjuda tills den  fått lite tjockare konsistens. Låt kallna.

Lägg ihop bottnarna med glass och chokladsås emellan, enbart chokladsås på översta bottnen. Obs: såsen ska rinna ner längs sidorna! Resten av såsen hettas upp och serveras bredvid.