Sidor

Brittas tårta

Kallas även för pinocchiotårta.
  • 3 dl strösocker
  • 300 g smör
  • 6 äggulor
  • 6 dl vetemjöl
  • 6 tsk bakpulver
  • 3 dl mjölk

  • 200 g skållad och hackad mandel
  • 6 äggvitor
  • 5 dl strösocker
  • 3 tsk vaniljsocker
Rör socker och smör pösigt. Tillsätt äggulorna en i taget, rör mellan varje. Blanda mjölet med bakpulver och rör ner i smeten omväxlande med mjölken. Bred ut smeten på smort bakplåtspapper.

Vispa äggvitorna till hårt skum. Blanda socker och vaniljsocker och vispa ner lite i taget i äggvitorna tills smeten är tjock och seg. Bred ut över kaksmeten och strö mandeln över. Grädda mitt i ugnen i 180° i 20 min. Låt kallna.

Dela kakan på mitten och lägg vispad grädde och frukt eller bär emellan och ovanpå.