Sidor

Goda vardagsbrödet

  • 3 dl havregryn
  • 2 dl rågflingor
  • 1 dl grahamsgryn
  • 50 g margarin el smör
  • 5 + 2 dl vatten
  • 50 g jäst
  • 2 msk sirap
  • ½ msk salt
  • ca 12 dl vetemjöl, lantvetemjöl eller annat mjöl
  • ev 2 tsk brödkryddor
Börja med att mäta upp havregryn, rågflingor, grahamsgryn och margarin i en bunke. Slå över 5 dl kokande vatten, rör om. Efter en knapp halvtimme har blandningen svalnat. Blanda i sirap och salt. Häll så i jästen utrörd i de 2 dl:rarna vatten. Arbeta nu in det ev ihopblandade mjölet, var försiktig med de sista 2 dl:rarna, men degen ska vara ganska stadig. Lägg en bakduk över och låt jäsa 30 min.

Arbeta sen samman degen i bunken så att den är jämn och fin. Stjälp upp degen på en smord bakplåt, lägg en fuktig trasa under plåten och kavla ut degen så att plåten täcks helt. Dela den i 6 x 4 rutor. Låt jäsa i 30 min under bakduk. Grädda i 200 grader i ca 30 min.