Sidor

Rusks

"Rusks är ett bakpulverbröd som påminner om scones och går snabbt att baka. Ordet rusks betyder skorpor på engelska. I en uppslagsbok fann vi betydelsen: ett lite sötare, jäst bröd eller kaka rostad i ugn. Eller bröd bakat en andra gång till fin färg och knaprighet. Och det är just så vi gör i detta recept. Men pass upp - rosta brödet bara en kort stund, annars kan det lätt bli bränt". Så står det på recept-urklippet som troligtvis är från ett reklamblad från Konsum.

  • 4 dl vetemjöl
  • ½ tsk salt
  • 1 ½ tsk bakpulver
  • 75 g margarin
  • 1 ägg
  • 1 dl filmjölk

Blanda mjöl, salt och bakpulver i en bunke. Fördela fettet i mjölet med fingrarna till en grynig massa. Tillsätt ägg och fil och rör snabbt ihop degen. Platta ut den med mjölad hand på smord plåt till en fyrkantig kaka, ca 20x20 cm. Skåra 8 bitar med en mjölad kniv. Grädda i 250° mitt i ugnen 10-12 min. Flytta upp plåten i ugnen och koppla om till övervärme/grill. Rosta ytan till fin färg några min. Bryt isär kakorna och servera dem nygräddade.