Sidor

Birgitta-tårta

  • 3 äggvitor
  • 11/4 dl socker
  • 1 msk kakao
  • ½ dl hackad mandel

  • 3 äggulor
  • 3/4 dl socker
  • 3/4 dl grädde
  • 100 g smör
  • 1 tsk snabbkaffepulver + 1 tsk hett vatten
  • rostade mandelspån
Lägg smort bakplåtspapper på två plåtar. Rita upp en cirkel på varje papper efter en tallrik ca 18 cm.
Vispa vitorna till hårt skum.  Blanda socker, kakao och mandel och vänd ner blandningen försiktigt i skummet. Bred ut i cirklarna och grädda i 150° i 20 min. Sänk värmen till 125 grader och grädda i 15 min. Lossa bottnarna från pappret och låt dem kallna på plåten.

Vispa ihop gulor, socker och grädde. Låt sjuda över vattenbad under vispning tills det blir en tjock kräm. Låt svalna något och rör ner smöret. Smaksätt med kaffet utrört i hett vatten.

Bred hälften av smörkrämen mellan bottnarna och lägg ihop dem. Bred resten av krämen ovanpå och strö över rostade mandelspån.